Translate

lørdag 31. mai 2014

Den første skriftlige kontakten og tilbudet

Jeg har selvsagt en e-post log over det som skjedde, men det er mer "levende" å ta det på "husken"

Da jeg kom hjem fra sykehuset lå det et første tilbud og en prisangivelse.Jeg hadde kommet direkte frem til en av de mange småprodusentene uten "agenter"

Selskapets årsomsetning ble opplyst (de kan gi revisjonsbevis), hvor mange Hjullastere, størrelser og opplysninger om tilleggsutstyr kunne leses på produsentens hjemmesider.

De var tilsammen 300 ansatte og holdt til i lokaler som ikke var helt nye, det ble også opplyst om selskapets kapasitet, noen spesialiteter pluss ganske mye tilleggsutstyr til hjullasterne. Fra boreenhet (spiralbor for jord tror jeg) til landbruksutstyr, ballepresser, tømmerklo og mye annet som trolig ble produsert på stedet.

(da jeg en måned senere hadde kontakt med en selger av standard gravemaskiner så opplyste selgeren at de kunne anskaffe f.eks. en hurtigkopling til gravemaskinen fra en produsent av deler til maskiner gravemaskiner. Prisen var overraskende mye lavere enn den jeg hadde betalt for min hurtigkopling som var betydelig lavere enn tilsvarende kjøpt i Skandinavia)

Så slik jeg forstår det foreløpig så driver produsentene ved siden av skjæring av metall og utforming av utseendet på maskinene, i stor grad å kjøpe deler som de setter sammen. Det var helt tydelig og ærlig mht. hydraulikk og maskinen på lasteren som enten kunne velges som Yanmar eller Kinesisk Cummins (det er et samarbeidsprosjekt mellom USA Cummins og en stor Kinesisk produsent) De er virkelig store de store produsentene og har bl.a. for hjullastere og mindre gravemaskiner, en leveringstid på fra 2 til 7 dager. Men jeg hadde lyst til å handle med noen som hadde hånd om produktet. Jeg hadde ingen kontrakt å oppfylle.

I tilbudet jeg fikk var leveringstiden fastsatt til 25 dager etter mottakelse av depositum 20%. Resten 10 dager før avtalt leveringsdato. (i mitt tilfelle betalte jeg balansen eller rest kjøpesum 7 dager før da bankoverføring tok 2 døgn før registrering)

Jeg hadde egentlig bare vært 2 dager på Kina nettet og var plutselig i posisjon til å gjøre en avtale om kjøp av en 6 tonns hjullaster til ca 100.000 kroner uten mva til norsk avgiftsmyndighet. Ved neste kontakt kom det faktisk en såkalt proforma INVOICE eller regning/avtale. Det hele var strukturert, ryddig og ordentlig.

Jeg var egentlig utslått mentalt, ut fra ektefellens svært alvorlige sykdomstilfelle. Men forstod at ved å konsentrere meg om noe konstruktivt, så ville lidelsesprosessen for meg gå bedre enn ved å sjekke Internett om hennes diagnose og håp/muligheter for lengre overlevelse. Vi hadde begge fått fastlegens forklaring om hvordan hun og jeg skulle komme oss gjennom livets siste uker og måneder.

En slik sykdom fører bl.a. til mange mange telefoner til fra pårørende og stadige samtaler hjemmesykepleiein osv. Det er mange omsorgsoppgaver i forhold til den som har fått en nokså kort frist for levedager. I vårt tilfelle hadde det blitt antydet mindre enn 2 måneder (det ble i virkeligheten over 3).

Vi dro hjem fra sykehuset etter noen dager med forandring og justering av medisiner.

Jeg meddelte den ivrige kinesiske fabrikk selgeren at jeg trengte noen dagers betenknings- og orienteringstid Jeg sa rett ut at min ektefelle hadde ganske kort tid igjen, men at jeg gjerne ville prøve å kommer over det hele bl.a. ved å ta tak i dette prosjektet og gjerne kjøpe en kinesisk hjullaster på 6 tonn som hjelp.

I perioden forut hadde jeg noen samtaler med vår lokale skraphandler. Han hadde for et par år siden kjøpt en liten hjullaster direkte. Den hadde kommet i en 20 fots brukt container som han hadde kjøpt, og deretter solgt den med en bra fortjeneste.

Jeg spurte om gangen i pengeoverføringene, sikkerheten for levering, og hvordan hans lille maskin hadde fungert. Han var bare positiv til Kinahandelen og fortalte at når han trengte noe så kjøpte han stort sett fra Kina. Småting kom i posten i løpet av få dager, containeren måtte han derimot få innført gjennom en speditør i Oslo som tok ca et par tusen for jobben. Han hadde forhandlet frem en norsk pris for frakten fra Oslo og gav meg oppskriften på hvordan det skjedde ryddig og greit.

En dag spurte han meg om HAN hadde påvirket beslutningen min, og svaret var JA.

Jeg måtte ha undersøkt mye mer om ikke han hadde fortalt at alt gikk etter avtale og plan, og at kineserne var seriøse og leveringsdyktige. Hver gang jeg absolutt må handle i Norge eller i Norden, blir jeg sur når jeg ser hvor mye jeg kan spare på å handle fra Kina.Han gav et eksempel på plasma-skjæreren for å kutte metall. Underveis virker det som om forhandlere her og der tar store avanser eller påslag på virkelig pris.

Jeg startet altså med å lete etter en rimelig brukt hjullaster til å hjelpe meg med, og var i ferd med kjøpe en helt ny kjørt inn i en 20 fots container og sendt med forhåndsbetalt frakt og forsikret frem til Oslo. Jeg undersøkte bl.a. hva en slags "premium" eller verdenskjent maskin med samme kapasitet kostet fra en norske leverandør av Kinamaskiner, og kom frem til at det ble omtrent dobbelt så dyrt, eller godt over kr. 200.000. ex mva med standard skuffe og hurtigkopling.

Men jeg måtte vente litt. Ektefellen hadde endel bra dager, før hun begynte å bli mer og mer trett. Men det var  likevel overdekket av hennes humoristiske sans selv om forberedelsen var døden. Jeg skal ikke på denne bloggen gå gjennom tankene, handlingene, de nødvendige opp ofrelsene, og gleden to-veis ved å kunne eksistere med og for hverandre til livets slutt.

På kvelds tid etter at hun hadde gått til sengs skrev jeg dagbok om sykdommen og mine og hennes reaksjoner på det endelige. Deretter fortsatte jeg å sette meg inn i hva som egentlig trengtes for å få gjennomført tomteprosjektet vårt som jeg altså mente jeg kunne få gjort noe med. Egentlig var det ikke noen komplisert operasjon i forhold til saker og ting jeg holdt på med for 20 år siden.

TRENGS IKKE OGSÅ EN GRAVEMASKIN?

For 6 år siden mente jeg at en minigraver på 2 tonn kunne klare 5 meter for dagen, for slike maskiner kan med jevnt arbeide klare flere meter fjerning av jord og fylling av veimasser. Jeg har prøvd litt tidligere på egen boligtomt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar