Translate

torsdag 11. desember 2014

Så besøkte vi produsentene

Forrige uke kom vi to mannfolk hjem fra reise i Kina. Bl.a. besøkte vi hjullaster produsent og gravemaskinens opprinnelse.

Jeg skal senere skrive om Jieli wheel loader, en nokså liten "on the street" fabrikasjonsenhet, dvs. Monteringsstasjon av maskindeler frem til ferdig maskin. Det finnes mange slike i Kina som setter sammen mye av innkjøpte deler, men som fungerer som ferdig maskin.

Carter var liksom i en annen Divisjon der enhver individuell som profesjonell kjøper vil bli møtt med kvalitet i omtrent alle ledd.

Carter var  altsån en seriøs og svær fabrikk der endel arbeidere bodde i annen etasje ved kjøkkenet. Det finnes svært mange langpendlende arbeidstakereci Kina og Carter gav god forpleining til sine.

Carterfabrikken var nå 12 år gammel og svært godt innkjørt. Det var selvsagt støyende i en maskinfabrikk, men sikringsrutinene for å unngå arbeidsuhell og tap så ut for å være som på en norsk arbeidsplass. Alle gikk i Carter uniform. Selv hoveddirektøren en kar midt i 40'års alderen, hadde firma jobbedress på. Den eneste måten vi kunne observere at han var " høyere" enn de andre, var måten å motta visittkortene eller businesscardene våre. Han tok imot de lett mørkerøde kortene våre med begge hender og gjorde en gest med bukket hode for overlevelsen.

Vi var opptatt av å kunne få levert en 8,5 tonner med lang arm og feste for en roterende grabb for skrapjern. Det kunne selvsagt la seg tilpasse, mot litt ekstra vederlag.

Mellom fabrikk bygningene stod det oppstilt Ca 15 klargjorte maskiner på fra 8,5 tonn opp til 30 tonn. Jeg tenkte at de må ha god markedskontroll for ikke bare å produsere for lager.

For større maskiner enn min Ct. 65 fortalte de at understell og tyngre jernutstyr ble kjøpt fra en stor produsent i nabo regionen Henan der vi skulle dra til neste dag. Det var altså samme understell og bl.s. Belter som fra nesten alle kinesiske produsenter. De fortalte om Cat-fabrikken et Joints venture med kineserne som lå i et "nabo område" og avhengigheten av STOR tilvirkere av tunge konstruksjoner.

Vi fikk se hvordan de med laserskjærere produserte egne deler til å sveises sammen. Kompisen min var opptatt av samme "merke" laserkutter som de Carter hadde, altså en bekreftelse på at denne amerikansk patenterte, men kinesisk produserte skjæremaskinen var den foretrukne. Så det var egentlig bare til å få våre venner på Carter til å få varen levert til kinesisk "pris".

Det var altså nyttig å komme nær innpå det indre kinesiske marked som dessuten er svært konkurransedyktig blant deres egne.

Carters folk snakket fra godt til bra engelsk så der var få kommunikasjonsproblemer selv hervi denne neste bortgjemte bygdebyen i kinesisk målestokk. Linshu er en liten by med Ca 45000 innbyggere mens Linyi som stor by like ved har 2,3.millioner i byens sentrum.

I forhold til byene vi etterhvert kom innom, var det hele en småbykultur der boligblokkene stort sett hadde mindre enn 20 etasjer.

Har ikke tid til å skrive mer nå

Begge maskinene trengte litt omstart i dag ved minus 3. Men de fungerer som forespeilet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar