Translate

tirsdag 17. juni 2014

Nyere sjømannsliv dokumentert ved YouTube

Hanjin Sooho setter snart kursen " rett vest" og styrer parallelt med 6 grader nord. I Malakka stredet er det lengst syd mange små øyer å holde avstand til.Båtene går i anbefalte farleder. I skrivende stund har Sooho rundet nordspissen av Achne provinsen i Indonesia, og går nord for Sabang øya retning Sri Lanka

Da jeg var på tankbåten var det obligatorisk å ta posisjonen da sola gikk i havet mellom kl.1800 og 1830. Alltid når vi gikk langs 6 grader nord.

Jeg peilet retningen, og overstyrmannen hentet gradene på sextanten. Deretter tellet han sekundene inn til bestikken hvor kronometeret og tabellene skulle gi rett posisjon.Nå overvåkes det hele av flere

satelitter

Posisjoneringsinstrumentene, ror, beregnet avdrift osv. fører til at båtene ikke får den "hakkete" kursen på kartet som Overstyrmanen konstaterte hver dag. Kursen ble litt korrigert, men neste dag var avdriften fra den rette linjen der igjen. Det var mye vanskeligere i nordlige Atlanterhav vinterstid, når vi hadde 12 dager med lavt skydekke. Lite å bruke sextanten på.

LIVET OMBORD PÅ tidens fartøyer, er på mange måter likt det vi hadde for 50 år siden.  Det er vaktgåing, spising, soving, avslapning og mange video- eller .kameraopptak og så overføring til YouTube. Her er noen. (som må limes inn i nettleseren)

https://www.youtube.com/watch?v=yNWWvOCMhNc

Livet til sjøss 6 mnd

En 133000 tons OCC båt

Ikke den største Mærsk båten

Sjøsetting ved et Kinesisk Verft

Starting av hovedmotor på stort skip

Livet på maskinroms toppen  bl.a. med stempelsjau

Sjølivet går altså sin gang.

Eller som Nordahl Grieg uttrykte det etter å ha lyttet ombord på langfart

"Maskinen hamrer de samme slag - de samme slag som igår"

Best uttrykker han det NORSKE i diktet

FLAGGET

Der han med DS Henrik Ibsen kom inn til den "fremmede havn" Perth i Vest Australia

Det største og beste med skips samfunnene for både 50 og 80 år siden var tross alt det "norske" eller den felles kulturopplevelsen av å være 50-100.000 nordmenn som hadde verdenshavene som arbeidsplass.

På Sooho er det Koreanere og muligens noen kinesere som er tidens fraktemenn

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar